Wybór odpowiedniego rozwiązania na kuchenną podłogę może przysporzyć wiele trudności. Wydaje się, że wielu właścicieli domów czy mieszkań skłania się ku panelom podłogowym ze względu na ich liczne zalety. Zanim jednak zdecydujesz, czy panele podłogowe są dla Ciebie właściwym wyborem, zapoznaj się z ich charakterystyką. Czy panele w kuchni to dobry pomysł?
Panele w kuchni – kilka słów o panelach
Panele podłogowe są uważane za jedną z najbardziej wszechstronnych opcji na pokrycie podłogi. W głównej mierze ze względu na dostępną na rynku ich różnorodną gamę stylów, kolorów i wzorów. Możesz wybrać panele drewnopodobne, które zapewniają autentyczny wygląd prawdziwej deski drewnianej. Zamiast zajmować się bejcowaniem podłogi w odpowiednim odcieniu, możesz po prostu przeglądać setki różnych kolorów, aby znaleźć idealne dopasowanie do swojego wnętrza.
Decydując się na panele podłogowe, możesz postawić na współczesny lub ponadczasowy styl. Możesz znaleźć je w eleganckim i nowocześnie wyglądającym wykończeniu, ale także znajdziesz je w wersji rustykalnej. Wielu producentów rozszerzyło swoją ofertę o panele imitujące inne materiały, takie jak kamień czy metal. Jednak najważniejszym aspektem decydującym o tym, czy panele podłogowe można zastosować w kuchni jest fakt, że znajdziesz je również w opcjach odpornych na wodę.
Czy panele są dobrym rozwiązaniem do kuchni?
Panele podłogowe mogą być dobrą opcją na pokrycie podłogi kuchennej, ponieważ są wytrzymałe, niedrogie, dobrze prezentujące się i łatwe w utrzymaniu. Na ich korzyść przemawia również fakt, że większość produkowanych obecnie podłóg laminowanych jest wodoodporna. Zazwyczaj panele podłogowe są zbudowane w ten sam sposób. Rdzeniem panela jest dość sztywna sklejka lub płyta pilśniowa. Na wierzchu rdzenia przyklejona jest warstwa zawierająca wzór. Np. rzeczywiste zdjęcie podłogi z prawdziwych desek (dlatego panele drewnopodobne wyglądają niesamowicie autentycznie).
Warstwa wierzchnia to odporna na zarysowania i trwała warstwa ścieralna, oczywiście przezroczysta. Warstwa ta chroni podłogę przed uszkodzeniami, plamami i blaknięciem. Nawet w obszarach o dużym natężeniu ruchu, takich jak kuchnia, panele podłogowe mogą wytrzymać długie lata. Do spodu większości podłóg laminowanych przymocowana jest cienka podkładka z pianki lub korka, aby wytłumić dźwięk i lekko amortyzować podłogę.
Panele wodoodporne
Panel wodoodporny jest dodatkowo uszczelniony na wierzchu (tańsza wersja) lub ze wszystkich stron rdzenia łącznie z końcami desek (droższa wersja). Zapewniając dobrą ochronę przed wilgocią. Wskazówka dotycząca zakupów: przeczytaj dokładnie informacje producenta. Niektóre marki są sprzedawane jako laminaty „wodoodporne”, ale po przeczytaniu szczegółów okazuje się, że nie posiadają żadnej gwarancji na uszkodzenia. Zawsze szukaj gwarancji od producenta.
Podłoga, którą uważa się za wodoodporną, jest objęta co najmniej 24-godzinną gwarancją na uszkodzenia spowodowane wodą stojącą na powierzchni podłogi. Gwarancje obejmują zazwyczaj wycieki spowodowane normalnym użytkowaniem kuchni. A nie wycieki z urządzeń, pęknięte rury czy powodzie (do tego służy ubezpieczenie domu). Wskazówka dotycząca instalacji: aby zachować gwarancję wodoodporności większość marek zaleca zastosowanie odpowiedniego podkładu pod panele określonego przez producenta, aby zapewnić odpowiednią szczelność paneli.
Czy panele w kuchni to dobry pomysł?
Panele podłogowe są dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą mieć estetycznie wykończoną podłogę. Pasującą do pozostałego wyposażenia wnętrza. Ale mają ograniczony budżet na projekt. Możliwość wyboru spośród wielu estetycznych opcji pozwala łatwiej nadać wnętrzu wybrany przez siebie, spersonalizowany, stylowy i niepowtarzalny charakter.
Niektóre wersje paneli podłogowych są opcjami bardziej przyjaznymi dla środowiska niż inne. Jeśli chcesz wybrać rozwiązanie o mniejszym wpływie na środowisko – wybierz panele wykonane z materiałów pochodzących ze zrównoważonych źródeł i pochodzących z recyklingu. Możesz zdecydować się także na wersje paneli, które można zainstalować bez użycia klejów lub innych materiałów łączących, które mogą zawierać lotne związki organiczne.
Trudno jest jednak jednoznacznie ocenić czy panele podłogowe w kuchni są najlepszym rozwiązaniem. Ale na pewno warto je rozważyć.