Niewątpliwie grillowanie jest jednym z symboli wakacji. Zapach i smak jedzenia przygotowywanego na otwartym ogniu kojarzą nam się z relaksem i wypoczynkiem. Odpowiedni grill i technika przyrządzania potraw wpływa na ich walory smakowe, jednak trzeba pamiętać, że ma to też wpływ na nasze zdrowie. Grill gazowy czy węglowy – który zdrowszy? A może jednak warto zdecydować się na grill elektryczny?
Grill gazowy czy węglowy – który zdrowszy?
Wybierając grill, jedno z najważniejszych pytań brzmi: czy lepszy będzie grill gazowy czy węglowy? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Wybór może być podyktowany zarówno z powodów zdrowotnych, jak i ekonomicznych czy estetycznych.
Korzyści grillowania
Grillowanie to już niemalże kultura spożywania posiłków. Nic dziwnego, gdyż posiada ono wiele korzyści dla naszego zdrowia. Po pierwsze, w trakcie pieczenia mięsa, tłuszczy i soki z niego wypływają, przez co danie staje się lżejsze i zdrowsze. Po drugie, naturalne grille, czyli na węgiel drzewny, dają mięsu charakterystyczny, aromatyczny smak. Z kolei grill gazowy zapewnia szybkość i wygodę w trakcie pieczenia.
Co jest zdrowsze: grill gazowy czy węglowy?
Najpopularniejszymi rodzajami grilli są te, które działają na gazie, prądzie bądź węglu. O ile wszystkie one są dobre do grillowania, to jednak każdy z nich ma swoje wady i zalety. Ostatecznie więc powinno nam zależeć na wyborze grillu, który będzie najlepiej działał dla naszego zdrowia.
Czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe?
Grill gazowy to grill, który coraz częściej widzimy w ogrodach i na balkonach. O ile wydaje się być on dość wygodny w użyciu, to jednak uchodzi zazwyczaj za mniej tradycyjny i „mniej smakowity” rodzaj grillowania. Na pytanie, czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe, można odpowiedzieć, że podobnie jak w przypadku mięsa z grilla węglowego, także mięso z grilla gazowego może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Czy potrawy z grilla węglowego są zdrowe?
Oczywiście, że grillowanie na węglu wiąże się z paleniem węgla, a to wprowadza do powietrza zanieczyszczenia. Jednak warto zauważyć, że grillowanie na węglu może być zarówno zdrowe, jak i smaczne, podobnie jak grillowanie na grillu gazowym. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie potrawy, regulacja temperatury podczas grillowania i unikanie spalania tłuszczu.
Grill gazowy czy węglowy? Na co zwrócić uwagę rozważając zakup?
Jeśli zastanawiamy się nad zakupem grilla, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników, które są istotne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim powinniśmy patrzeć na to, jakie mięso chcemy grillować i jakie składniki będą dodawane do potrawy.
Grill gazowy – zalety i wady
Grill gazowy cieszy się rosnącą popularnością ze względu na swoją wygodę i łatwość użycia. Do zalet grilli gazowego można zaliczyć:
- szybkie nagrzanie się urządzenia, co pozwala na szybkie przygotowanie posiłków,
- równomierne nagrzewanie powierzchni grilla,
- brak konieczności palenia węgla, co wpływa pozytywnie na środowisko.
Niestety, grill gazowy ma też swoje wady. Przede wszystkim jest to cena – urządzenie jest (zwykle) droższe od grilli węglowych czy elektrycznych. Ponadto, grillowanie na gazie nie daje potrawom takiego specyficznego, charakterystycznego smaku.
Grill węglowy – zalety i wady
Grill węglowy kojarzy nam się z tradycyjnym grillowaniem. Do zalet grilli węglowej można zaliczyć:
- charakterystyczny smak potrawy, który pochodzi z dymu i popiołu,
- niższą cenę w porównaniu do grilli gazowych,
- możliwość grillowania na otwartym ogniu, co wprowadza dodatkową przyjemność z grillowania.
Niestety, grill węglowy ma również swoje wady. Przede wszystkim trudniejsze jest jego czyszczenie, a także wypalanie sosów i przypraw na gorących węglach może być trudne do kontrolowania. Grillowanie na węglu wiąże się także z wydobywającymi się spalinami i dymem.
A może grill elektryczny?
Grill elektryczny to urządzenie, które nie emituje żadnych zanieczyszczeń i jest łatwy w użyciu. Grillowanie na nim jest wygodne i proste, a poza tym nie wymaga palenia węgla ani gazówki, więc jest to grill przyjazny środowisku.
Grill gazowy czy węglowy? Wygoda użytkowania
Jeśli chodzi o wygodę użytkowania, to grill gazowy wygrywa zdecydowanie z tym na węgiel drzewny. Odpalasz go jednym przyciskiem, a do startu grillowania potrzebujesz tylko kilka minut. Z kolei grill na węgiel drzewny wymaga więcej cierpliwości i czasu czekania aż węgiel się rozgrzeje. Wiadomo też, że trzeba dokupić lub przechowywać gdzieś węgiel, wkłady do palenia, a także zastanawiać się, jak go umyć. Oczywiście, niektórzy twierdzą, że właśnie ta cała procedura jest nie lada przyjemnością.
Ceny grilli
Grille gazowe są przeważnie droższe od tych na węgiel drzewny. Jednak, jeśli ktoś uwzględni koszty w dłuższej perspektywie, może dojść do wniosku, że jednak w dalszym ciągu grill gazowy jest bardziej opłacalny. Warto zauważyć, że za niższą cenę mamy do dyspozycji dedykowaną płytę grzewczą, którą możemy regulować w zależności od tego jakie danie chcemy przygotować.
Obsługa grilla gazowego i węglowego
Według niektórych ludzi grill na gaz jest bardziej skomplikowany w obsłudze niż ten węglowy. Dla niedoświadczonych osób może być to problematyczne. Grill gazowy wymaga również stałego dostępu do gazu, a co za tym idzie regularnego wymieniania butli. Natomiast grill na węgiel drzewny wymaga umiejętności ułożenia paliwa, jego zapalenia, a następnie równomiernego rozłożenia mięsa.
Tak więc który grill wybrać?
W końcu dokonując wyboru, trzeba zastanowić się, do czego potrzebny będzie nam grill. Jeśli chcemy umiejętnie grillować mięso i uwielbiamy charakterystyczny smak zaproponowany przez węgiel drzewny, warto postawić na tę opcję. Jeśli zależy nam natomiast na prostocie i szybkim przygotowaniu posiłku, wtedy warto wybrać grill gazowy. W wyborze zawsze warto wziąć pod uwagę także budżet, którym dysponujemy, bo nie da się ukryć, że grille gazowe są droższe od tych na węgiel drzewny. Takie decyzje powinny być podejmowane indywidualnie, biorąc pod uwagę potrzeby i preferencje użytkownika.